Begin van het jaar 2003 is op initiatief van een aantal huisartsen in Midden Brabant het Diagnostisch Centrum Tilburg opgericht. 

Op deze manier wenste men vorm te geven aan een eigen, regionale eerstelijns diagnostische voorziening. Voorheen werd deze voorziening in de regio alleen door de ziekenhuizen aangeboden. Maar in Nederland vindt dit in 60% van de gevallen plaats via een eigen, eerstelijns voorziening.

Het DCT is …van huisartsen voor huisartsen…. 

Diagnostiek door de huisarts betreft allerlei laboratorium bepalingen maar ook zogenaamde functie onderzoeken zoals bv de dexametrie. Door deze faciliteiten dicht bij de patiënt aan te bieden, geen wachtlijsten te hebben en de huisartsen protocollen uit te voeren, wordt de medische zorg van de huisarts optimaal ondersteund.

Sinds 1 januari 2014 opereert DCT onder de naam Huisartsendienst Nederland buiten de regio Midden Brabant. Dit omdat de regionale activiteiten zijn overgenomen door Diagnostiek Brabant. DB is ontstaan als een joint venture van DCT en de beide regionale ziekenhuizen.

Het DCT is de contract partij voor de zorgverzekeraars en Huisartsendienst Nederland voert het werk uit. Dat werk is dat wat een gewoon huisartsenlaboratorium doet aan diagnostiek en aan het ondersteunen van de huisarts en zijn / haar medewerkers.

Overigens staat het DCT ook ter beschikking voor andere eerstelijns voorzieningen, zoals de verloskundige zorg. Maar ook de cliënten van o.a. diëtistes, fysiotherapeuten en keuringsartsen worden geholpen.