Een diagnostisch toetsoverleg (DTO) is een interactieve vorm van nascholing op het gebied van diagnostiek. Bij de voorbereiding, organisatie en uitvoering van het DTO is, naast een huisarts, ook een expert op het gebied van diagnostisch onderzoek betrokken, zoals een klinisch chemicus of radioloog. Tijdens een (video)bijeenkomst van ongeveer anderhalf uur wordt u bijgepraat over de laatste ontwikkelingen op een bepaald gebied, is er ruimte voor discussie over relevante richtlijnen en wordt bovendien aanvraaggedrag besproken en vergeleken. Op die manier wordt u geholpen om zowel over- als onderdiagnostiek te vermijden. Vanwege de forse tijdsinvestering die nodig is om een DTO goed voor te bereiden streven we naar een frequentie één DTO per jaar. Hier speelt ook mee dat de scholingskalender voor huisartsen meestal al erg vol is. Het optimale aantal deelnemers per DTO is 6 tot 12 deelnemers. Bij minder deelnemers is geen efficiënte organisatie van het DTO mogelijk en kan er te weinig discussie plaatsvinden. Een grotere groep kan leiden tot passiviteit bij de deelnemers, waardoor het DTO minder effectief is.
Eind 2023 staat het onderwerp osteoporose / fractuurpreventie op het programma aangezien de NHG-Standaard Fractuurpreventie momenteel in herziening is en er mogelijk iets gaat veranderen in de diagnostiek.
Oorspronkelijk was de publicatie van de nieuwe standaard in februari gepland, maar dit is uitgesteld. De nieuwe publicatiedatum staat vooralsnog gepland op 1 november 2024.