Stichting DCT

Begin van het jaar 2003 is op initiatief van een aantal huisartsen in Midden Brabant het Diagnostisch Centrum Tilburg opgericht. 

Op deze manier wenste men vorm te geven aan een eigen, regionale eerstelijns diagnostische voorziening. Voorheen werd deze voorziening in de regio alleen door de ziekenhuizen aangeboden. Maar in Nederland vindt dit tegenwoordig vooral plaats via een eigen, eerstelijns voorziening.

Diagnostiek door de huisarts betrof indertijd allerlei laboratorium bepalingen maar ook functie onderzoeken zoals bv de dexametrie. Door deze faciliteiten dicht bij de patiënt aan te bieden, geen wachtlijsten te hebben en de huisartsen protocollen uit te voeren, wordt de medische zorg van de huisarts optimaal ondersteund.

Sinds 1 januari 2014 opereert Stichting DCT onder de naam Huisartsendienst Nederland buiten de regio Midden Brabant. Dit omdat de regionale activiteiten zijn overgenomen door Diagnovum  (voorheen Diagnostiek Brabant). Diagnovum is ontstaan als een joint venture van DCT en de beide regionale ziekenhuizen.

Stichting DCT is de contractpartij voor de zorgverzekeraars en Huisartsendienst Nederland voert het werk in haar opdracht uit.